Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. 28 września uczniowie kl. I-III obchodzili Światowy Dzień Jabłka.
Celem święta było popularyzowanie zalet tego owocu. A jest ich mnóstwo jak chociażby wartości odżywcze. Jabłko to źródło witaminy C, B1, B2, B3, B5, B-karotenu, likopenu i wielu innych minerałów (m. in. potasu, żelaza, cynku) czy błonnika roślinnego. Dzięki regularnemu spożywaniu tych owoców walczymy z cholesterolem, wspieramy proces trawienia, poprawiamy urodę czy odżywiamy mózg. O magicznych wręcz właściwościach jabłka wiadomo już od setek lat. To symbol zdrowia, życia, miłości, urodzaju czy długowieczności. To powinno wystarczyć by jabłko zagościło na stałe w naszym jadłospisie. Można je wykorzystać do kompotu, sałatki, soku, deseru czy potrawy z mięsem.
Na zdrowie! 🙂
[Best_Wordpress_Gallery id=”422″ gal_title=”Jabłko”]